Blukboshoeve


Hondengedragscentrum

&

Kennel

Opvoeding en training van de Border Collie

In de praktijk horen we vaak “Een Border Collie is een actieve hond, daar moet je heel actief mee zijn”.

Volgens ons is het tegendeel waar. Een Border Collie is een actieve en intelligente hond, dat klopt, maar de uitdaging ligt juist in het feit om hem rust te leren nemen. Een Border Collie blijft werken totdat hij er letterlijk bij neer valt. De drive om te werken is enorm.

Dat heeft veel consequenties voor de opvoeding. Het eerste levensjaar staat bol van het opdoen van nieuwe ervaringen en het aanpassen aan het leef-ritme van het nieuwe gezin.

Het nemen van rust is heel belangrijk.

Het aanleren van de bench kan hiervoor een goed hulpmiddel zijn.

De bench zal gauw een veilige plek worden voor de pup. Zijn veilige plek.

 

Tijdens het eerste levensjaar zijn socialiseren en habitueren belangrijke begrippen. Het is belangrijk de pup te leren welke mensen en dieren belangrijk zijn in zijn leven. Daar moet hij mee leren omgaan, socialiseren. Ook moet hij leren dat er heel veel dingen in zijn omgeving zijn die hij ziet en hoort, waar hij niets mee hoeft. Denk hierbij aan auto’s, fietsen, joggers die voorbij komen. Die zijn er nu eenmaal, de pup hoeft daar niets mee. Dit noemen we habitueren. 

 

Een puppycursus zullen we niet per definitie afraden, maar veel Border Collies doe je er geen plezier mee.

Het aanleren van de oefeningen is voor hen een fluitje van een cent, dus de verveling slaat snel toe.

Mocht je het leuk vinden om naar een hondenschool te gaan is het verstandig te kijken naar het lesprogramma. Probeer daar te leren hoe een hond leert. Wat zijn leerprincipes? Hoe werkt socialiseren en habitueren? Wanneer belonen? Mag je straffen? Worden er praktijkoefeningen aangeboden als mee in de auto, benchtraining, terrastraining…….

Deze basisoefeningen zijn evenzo belangrijk als het aanleren van commando’s.

Hoe minder druk je het eerste levensjaar op een jonge hond legt, hoe meer onbevangen hij blijft.  

Het eerste jaar zijn er ons inziens maar drie belangrijke oefeningen.

Het aanleren van de “Naam”, de “Hier” en de “Nee”. Verder heeft de jonge hond al zijn energie nodig om zich aan te passen aan ons leven.


Een pup zal na het slapen, eten en spelen behoefte hebben om te plassen en te poepen. Zijn sluitspieren zijn nog niet volledig getraind.

Pak hem op deze momenten op en zet hem buiten op het gras.  Liefst steeds op dezelfde plek. Als hij plast en/of poept prijs hem dan voor zijn gedrag.

Routine is hierin belangrijk. De hond gaat leren dat hij na bovengenoemde momenten buiten de gelegenheid krijgt om zijn behoefte te doen.  

Het moment van zindelijk worden zal per hond verschillen.

Het belangrijkste advies: “Maak er geen probleem van”. Straffen werkt averechts. 

 

In veel gezinnen wordt de bal als een leuk speeltje gezien. Dat is het ook, maar voor de Border Collie op latere leeftijd. De Border Collie is in het verleden geselecteerd op het vermogen te fixeren om alle aandacht op zijn werk te kunnen houden. Leert hij als jonge pup zich op één ding te richten, zoals de bal, dan kan dat zijn socialisatieproces beïnvloeden. Een niet goed gesocialiseerde hond kan op latere leeftijd ongewenst gedrag gaan vertonen. 

 

Bewegen is voor iedere hond belangrijk, ook voor pups. Omdat de gewrichten het eerste jaar nog in de groei en ontwikkeling zijn is het verstandig om met mate te bewegen.

Met name veel wendingen en draaien is nog te belastend voor de spieren en gewrichten. Ook traplopen kan beter vermeden worden.

Rond een jaar kunnen de gewrichten meer belast worden.

 

Een Bordercollie is een werker. Zoals eerder beschreven, hij werkt door alle grenzen heen. Taak voor de eigenaar hem hiertegen te beschermen. Wees alert op weersomstandigheden als hitte en gladheid. Start altijd met een goede warming up en laat de hond na intensief bewegen goed uitlopen.

 


 

 


Share by: